S.V. Mariteam

Samen naar zeeHoe ziet de wereld er uit volgens de docenten?

De carrière van meneer Willems


Inmiddels ben ik al anderhalf jaar docent! Dat had ik in 1995 niet kunnen bedenken toen ik mijn diploma en vaarbevoegdheid ontving van de Hogeschool Rotterdam en omstreken en Rijkswaterstaat. Ik had toen eerlijk gezegd geen lange termijn plan klaar, maar docent worden kwam daar zeker niet in voor.

Eerst ben ik gaan doen waar ik voor had gestudeerd. Ik ben begonnen op koel en vries schepen (reefers).  Varen met etenswaren vond ik erg leuk omdat beide disciplines betrokken zijn bij de lading. De WTK’s zorgen voor de juiste condities in de ruimen en de stuurlui zorgen voor de belading. Lees verder

 

Wärtsilä op bezoek bij STC

Op 16 februari 2017 heeft een groep nieuwsgierige MBO en HBO docenten van het STC een informatiedag over het varen op LNG bijgewoond. De dag was georganiseerd door het STC en op bezoek kwam Hans Verhoef van Wärtsilä. Hans werkt als flextrainer bij Wärtsilä Land & Sea Academy (WLSA) Training Centre in Drunen (NL), en is tevens  Superintendent Field Service bij Wärtsilä. Het onderwerp van zijn verhaal was “Gas as Fuel”, oftewel het varen op LNG. Lees verder

De MAROF opleiding bij de RMU, je kan er trots op wezen!

Al weer 2,5 jaar geleden ben ik met pensioen gegaan bij de Koninklijke Marine. Vrijwel direct daarna ben ik weer aan het werk gegaan ik bij de RMU-MAROF als docent electrical engineering. Je moet tenslotte onder de mensen blijven vond mijn familie (hier was sprake van enig eigenbelang want ik begon me thuis met alles te bemoeien).

Na twee jaar wordt het dan nu tijd voor reflectie en jezelf af te vragen: wat vind ik van de  MAROF opleiding bij de RMU ?  Lees verder.

Feestdagen….

Het rare van het onderwijs is, vind ik, dat een schooljaar niet samenvalt met een ‘gewoon’ jaar. Een schooljaar start altijd ergens aan het einde van de zomer en stopt dan weer aan het begin van de zomer. Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer vrij te zijn, vrij van je studie in ieder geval, maar toch.

Waar in veel andere bedrijven het einde van het jaar relatief rustig... Lees verder.

Stage: Een uitdaging?

In tijden van crisis gaan mensen varen, dat is terug te zien in de aanmeldcijfers van de zeevaartscholen. Sinds 2008 is de instroom bijna verdubbeld. In eerste instantie was het beroepenveld hier blij mee: al jaren was er vraag naar meer Nederlandse zeevarenden. Om het beroep onder de aandacht te brengen is de campagne ‘zeebenen gezocht’ gestart en werd er enige tijd zelfs stage en baan garantie gegeven door de KVNR. Helaas..... Lees verder.