S.V. Mariteam

Samen naar zeeFeestdagen.....

Feestdagen….

Het rare van het onderwijs is, vind ik, dat een schooljaar niet samenvalt met een ‘gewoon’ jaar. Een schooljaar start altijd ergens aan het einde van de zomer en stopt dan weer aan het begin van de zomer. Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer vrij te zijn, vrij van je studie in ieder geval, maar toch.

Waar in veel andere bedrijven het einde van het jaar relatief rustig is doordat veel mensen bepaalde zaken afwachten tot het nieuwe jaar of juist heel druk zijn vanwege de feestdagen is het schooljaar nog niet eens in het midden. De eerstejaars studenten beginnen langzaam hun weg te vinden en het besef dat studeren ‘ook gewoon naar school gaan is’ begint door te dringen, tweedejaars studenten schrikken, na een langzame start, weer wat op, de derdejaars studenten beginnen uit te kijken naar het einde van hun stage en de laatstejaars studenten beginnen uit te kijken naar een tweede stage en natuurlijk het einde van hun studie.

De maand december is in het schooljaar de maand februari in het nieuwe jaar; begonnen maar eigenlijk te kort om écht ergens conclusies over te trekken. Doen de eerstejaars het net zo goed als vorig jaar? Hoe bevalt het nieuwe curriculum voor de eerstejaars versnelde klas? Zullen de resultaten van de tweedejaars met de herkansingen beter worden? Zal het de afstudeerders lukken om in februari klaar te zijn?

De periode voor kerst voelt voor docenten en studenten vaak als uitermate druk aan; ik denk een combinatie van wintermoeheid, beetje verkouden af en toe, wat herkansingen, lessen die doorlopen en de naderende vakantie waarin je dan wel lekker vrij hebt, maar hij is er voordat je het weet en er moet nog……

Persoonlijk vind de winter altijd wel de ‘gezelligste’ periode om op een school (werkzaam) te zijn. Als het regent, koud buiten is en donker kan je, mijn inziens, maar beter in een warm en verlicht klaslokaal zitten. En als docenten kijken we ondertussen natuurlijk uit naar studenten in pakken en studentes in chique jurken op het kerstgala, wij hebben er weer zin in!

Wens ik jullie bij deze, namens alle docenten van de opleiding,  hele fijne feestdagen en een mooi 2017.

Chantal Valentijn.