S.V. Mariteam

Samen naar zeeDe carrière van meneer Willems

Inmiddels ben ik al anderhalf jaar docent! Dat had ik in 1995 niet kunnen bedenken toen ik mijn diploma en vaarbevoegdheid ontving van de Hogeschool Rotterdam en omstreken en Rijkswaterstaat. Ik had toen eerlijk gezegd geen lange termijn plan klaar, maar docent worden kwam daar zeker niet in voor.

Eerst ben ik gaan doen waar ik voor had gestudeerd. Ik ben begonnen op koel en vries schepen (reefers).  Varen met etenswaren vond ik erg leuk omdat beide disciplines betrokken zijn bij de lading. De WTK’s zorgen voor de juiste condities in de ruimen en de stuurlui zorgen voor de belading.

Na de reefers ben ik in Hong Kong aangemonsterd als WTK op de een schip van Spliethoff. Port Klang, Manaus, Antwerpen, Rauma, Bilbao en na vier maanden weer van boord in Hong Kong.Aan boord heb ik gewerkt met een kapitein en een hoofdwerktuigkundige die het niet goed konden vinden met elkaar en ook niet het effect van hun gedrag op de rest van de bemanning zagen.

Ondertussen had ik gelezen en gehoord van Allseas. Een Nederlands offshore constructiebedrijf met een vloot van technische hoogstandjes in de vorm van een schip. Het varen was geen hoofdzaak maar de constructie werkzaamheden vond plaats op zee dus daarom “in de vorm van een schip”.Eerst ben ik in de machinekamer begonnen maar alle techniek aan dek vond ik zo interessant dat ik al snel als WTK aan dek begonnen. Het team bestond uit Spanjaarden, Filipijnen, Schotten, Ieren, Engelsen, Nederlanders, Kroaten en Amerikanen.

Naast de techniek heb ik daar veel geleerd over teamgeest. Zonder dat daar vanuit de organisatie bewust aandacht aan werd besteed heerste aan boord een hele sterke teamgeest. Er ging uiteraard wel eens wat mis maar dat werd door de groep opgepakt en rechtgezet.

Na 5 jaar bij Allseas te hebben gewerkt en circa 10 jaar te hebben gevaren vond ik het tijd om aan de wal een uitdaging te gaan zoeken. Het naar boord gaan vond ik geweldig maar het van huis gaan steeds minder. Bij het Nederlands Loodswezen BV vond ik de nieuwe uitdaging. De vloot van tenders en loodsvaartuigen wordt onderhouden door bemanningsleden en een team van technici vanuit Hoek van Holland. De service van het Nederlands Loodswezen kent geen begin en geen eind. 24/7 moeten de loodsplichtige schepen (klanten) worden bediend in heel Nederland. Dat vergt teamgeest op een andere manier dan aan boord van een schip. Een deel van het bedrijf werkt overdag en een deel in ploegendienst en allemaal met één doel. Binnen het bedrijf zijn er weer verschillende afdelingen die met hetzelfde gezamenlijke doel een andere kijk hebben op processen. Dat maakt de uitdaging om een hecht team te zijn. Toch heb ik het altijd als een hecht team ervaren en mede daarom ook met veel plezier gewerkt.

Nu zit ik achter mijn bureau in de Lloydstraat en ben ik sinds anderhalf jaar als docent lid van een nieuw team.En ook hier ervaar ik een goede teamgeest. Als voorbereiding op de accreditatie van vorig jaar is er door het MAROF docenten team keihard gewerkt aan het behalen van een goed resultaat. Deze gezamenlijke inzet heeft de teamgeest versterkt en dit momentum wordt vastgehouden door als team, onder professionele begeleiding, een ontwikkelingstraject in te gaan. Waarschijnlijk hebben jullie dit al van enkele docenten vernomen.

Laatst hoorde ik een eerste jaars student zeggen: ”één is geen”. Dit citaat heb ik vaker gehoord en er zit een grote kern van waarheid in. Alleen bereik je veel minder dan in een team.

Door het onderdeel zijn van verschillende teams heb ik ervaren dat ikzelf de grootste invloed heb op mijn team. Als ik destijds de mogelijkheid had genomen om aan de kapitein en hoofdwerktuigkundige te laten weten wat hun gedrag voor een invloed had om het team, dan was de sfeer echt beter geworden.

Hoe kun je nu laten weten aan een ander wat voor een invloed zijn of haar gedrag heeft op het team? Gelukkig is dit een thema waar in de MAROF opleiding nu aandacht wordt besteed!

 

Vriendelijke groet,

 

K. Willems

Kerndocent Marine Engineering MAROF